2012. augusztus 1., szerda

Növekedés fázisai 6.

Egyre több levél fejlődik és emelkedik a víz fölé. Észlelhető, hogy a növények földalatti indái is szépen fejlődnek, mert az új levelek zömében egészen távol a beültetéstől bújnak ki.
 A tavak felszínét belepte a sok levél
 Az új levelek már méretesek és a vízből kiemelkedve nyitják kerekre tenyerüket
 Oldalról nézve ez jobban látszik
 Elszáradó sziklevél. Érdemes levágni őket, és a vízben maradó levélszár hamarosan feketedik és majd elrohad, ezután csipesszel könnyen levehető.
 A konténeres magoncok is sok levelet hoztak, az új levelek már állnak. Megfigyelhető a fajták különbözősége is, mert a levelek mérete és színe eltérő.
 A 4a jelű magoncnak négy levele a vízen, négy már a a víz felett van.

A 21 szem elvetett magból három nem kelt ki. Felvágtam mind a három magot. A baloldali maggal lehet, hogy türelmetlen voltam, mert bár megduzzadt, de meg se mozdult és felvágva láthatóan egészséges csíra volt benne. A középső magot felnyitva nem találtam benne csírát! A jobboldali mag két hét után repesztette a maghéját, de megállt a fejlődése (erről a Növekedés fázisai 1. bejegyzésben írtam, de utána nem történt semmi). Ha jól megnézzük, a mag belsejében algásodás okozta elszíneződés van és a csíra tövénél fekete rothadás(?) látható, s ezért a csíra nem jutott tápanyaghoz..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése