2020. július 13., hétfő

Gjóda lótuszpark

A napi hírekből értesülünk, hogy Japánban a COVID-19 újra terjed, de ez nem lehet akadálya a virágnézésnek. A tömeges lótuszvirágzás most kezdődött. Látogassunk meg egy olyan lótuszparkot, ahol több mint negyvenféle lótusz virágját lehet szinte egyszerre megtekinteni!

Az Ősi lótuszok parkja (Kodai Hasu No Sato) Tokiótól 60 km-re fekvő Gjóda városban, Szaitama prefektúrában található. A 82 ezer fős lakosú kisváros, egyik nevezetessége a lótuszpark, melynek története 1971-ig megy vissza. A város egy égetőművet kezdett építeni egy elhagyatott ék alakú területen. Buldózerekkel gyalulták le egyenesre a talajt, s ezzel elértek egy kb. kétezer éve nem bolygatott réteget is, melyben Csipkerózsika álmukat alvó lótuszmagokat megtörtek, azaz felnyitottak.

A magok bekerültek a legyalult terület végén kialakított vízgyűjtő tóba. 1973-ban egyre több kerek alakú levél lepte el a vízgyűjtő tó felszínét, s végül 1973. július 13-án, pont ma 47 éve, kivirágzott az első lila virágú lótusz. Július 19-ére már ötvenkét virág díszelgett a munkások nagy örömére.

Innami san felvétele pár napja készült

1974-ben professzor Toyota Kiyoharu vette kezébe ennek a kis csodának kutatását. Diákjaival további magokat gyűjtött, és C-14 szénizotópos vizsgálattal megállapította, hogy a magok 1300-1400 évesek. Kezdeményezésére a város vezetősége a munkatavat átminősítette és egy lótuszpark létesítését hagyta jóvá, mely 1992 és 2000 között épült ki lépesekben. A két ősi lótuszokat éltető tavat 1993-ban alakították ki. A keleti tó 3200 m2, a nyugati tó felszíne pedig 1800 m2.

Tegyünk egy tízperces sétát a parkban! 2010-es felvétel

Két egyperces séta videóját is érdemes megtekinteni, melyek idén július első napjaiban készültek.


A lótuszvirágok mellett a szájmaszkos látogatók is fel-feltűnnek.

Az Ősi lótuszok parkjának angolra fordított honlapja itt érhető el.

Olvasóim figyelmébe ajánlom a 42 fajta lótusz angol nyelvű rövid bemutatását.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése