2012. március 5., hétfő

Mag előkészítése

Feladat, hogy a mag kemény héját meg kell nyitni.
Ehhez szükséges szerszámok: egy kombinált fogó és egy durvább reszelő. A kombinált fogó recés, éles részét ragasszuk be a képen látható módon. Figyeljük meg a recés felület kibélelését!  Erősebb textilalapú ragasztóból egy fészket alakítsunk ki.



A ragasztásra azért van szükség, mert a reszeléskor jó erővel meg kell fogni a magot, s ilyenkor felmerülhet a mag megtörése.Vigyázzunk arra, hogy ne roppantsuk szét a magot!

Következő lépés fogjuk be a magot, úgy hogy a virágszár maradványa legyen felül.

Reszeljük le a mag kemény héját. Vigyázzunk arra, hogy a mag belső burkát már ne reszeljük át.
Ha túl reszeltük a magot, akkor a belső fehér rész látszani kezd.


 A lereszelt mag közelnézetben. Figyeljük meg a reszelés eredményét!

A mag mindkét oldalát reszelővel óvatosan megnyitjuk. A magvégnél általában a behúzódás miatt ki levegős részt találunk.

Ha sok magunk van, akkor egy kis műanyag zacskóba téve óvjuk meg a magot a száradástól.

Figyelem az előkészített magot még aznap el kell vetni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése