2012. március 5., hétfő

Mag keltetése

A reszeléssel előkészített magot egyenként tegyük üvegbe. A japánoknál még mindig van hagyományos háromdecis tejesüveg, Innami san barátom ezt használja. Nálunk megfelel a kisebb fehér befőttesüveg, vagy valamilyen ivóleves üveg is. Műanyagot is lehet használni, de az üveget jobbnak tartják. Jó ha széles az üveg szája.
Az üvegeket mosogatógépben mossuk ki, úgy, hogy más edény ne legyen benne. Ha nincs mosogatógép, akkor mosószerrel alaposan mossuk ki, de utána bő vízzel öblítsük le.
Szabályok:
  1. Az előkészített magot még aznap el kell vetni!
  2. Minden magnak külön üveg jár. (nem nőnek össze a gyökerek, nem gabalyodnak a levelek)
  3. Jelöljük az üveget, hogy melyik fajta magját tettük bele.
  4. Töltsük meg tiszta vízzel a kívánt magasságig, és pottyantsuk bele a lemosott magot. 
  5. Az első napokban érdemes 24-26 fokos vízben indítani a kelést. Ezt követően a megfelelő nappali vízhőmérséklet 20-30 Celsius fok között van. Ha tartósan hideg a víz, nem jól csírázik a mag.
  6. Ha felhősödik a víz, ki kell mosni az üveget és a vizet azonnal cserélni kell!
Lépések:

 Beszámozott üvegek egy-egy lereszelt végű maggal. Öntsük tele az üvegeket vízzel és tegyük be a magokat.

A vízbe tett magok egy nap alatt duplájára duzzadnak, és kezdenek csírázni.

Gyorsan növekedésnek indulnak. Napi 1-2 cm növekedésre számíthatunk, néhány mag jóval többet produkálhat. 8-10 nap múlva már minden csíraképes magnak ki kell kelnie. Tipikusan a magoncnak egynél több levélszára nő, gyökere csak később kezd fejlődni.

A vizet mindennap figyelni kell, ha felhősödik azonnal cseréljük. Ilyenkor óvatosan tisztítsuk meg a maghéjat (különösen, ha nyálkás), vigyázva arra, hogy a kikelt csírát ne sértsük meg. Van egy mozgalom, akik naponta kétszer cserélik a vizet, függetlenül a víz állapotától.

Kiültetéssel addig kell várni, míg a levélkezdemény mellet a gyökérkezdemény is meg nem jelenik. A már gyökeres kis magonc kb. 10-15 cm hosszú levélszárnál elég érett lesz az átültetésre.

Angolul tudóknak:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése